marți, 3 aprilie 2012

Vinete

gradina_online.ro

Vineta este o planta erbacee, anuala,legumicola, cu valoare terapeutica, originara din India si Birmania unde creste in stare salbatica.

Vinetele sunt legume pretentioase la factorii de mediu, cerand o perioada calduroasa lunga pentru a avea recolte bogate.Patlagelele vinete, sunt plante pretentioase la caldura, apa, lumina si hrana.

Semintele de vinete germineaza la 13-15 grade C, iar la temperaturi sub 0 grade C plantele mor. Temperatura optima pentru cresterea si dezvoltarea vinetei este de 25-30 grade C, dar suporta si temperaturi mai mari, mergand pana la 45grade C.

Vinetele sunt plante pretentioase, sensibile la frig, culturile putand fi distruse de ingheturile usoare, iar vanturile puternice pot produce deprecierea fructelor. Vinetele solicita soluri fertile si bine drenate cu o reactie usor acida sau neutra (pH 6,5-7).

Vinetele au o radacina bine dezvoltata, de regula 20-40 cm. Au o tulpina erecta, ramificata, verde-violacee. Frunzele sunt mari, groase, oval-lanceolate cu marginile intregi, cu nervuri groase.

Fructul este o baca neteda, lucioasa, neagra-roscat sau violeta, avand dimensiuni si forme variate in functie de soi. Pulpa fructului este frageda, alb-verzui, iar la maturitate fiziologica galben-albicioasa.

CultivareVinetele se cultiva numai prin rasad, la sfarsitul lunii februarie, începutul lunii martie executandu-se semanatul în rasadnite.

Repicatul se face la distante de 8 cm cu mult pamant la radacina sau separat in ghivece nutritive.

Plantarea rasadurilor se face la 60 zile de la semanare, aproximativ la inceputul lunii mai, pe cand au 6-7 frunze, la distante de 60-70 cm între rânduri si 30 cm pe rând, la aceeasi adâncime la care au stat în rasadnita.

La plantare se pun la fiecare cuib cate 50-100 gr mranita. Dupa plantare se uda fiecare cuib cu 1-1,5 litri apa si se trage pamânt maruntit în jurul plantei.

Ingrijirea se face asemanator cu cea de la tomate : se fac 4-5 prasile, se uda mai des ca rosiile (la 4-5 zile), iar îngrasarea se face de 3 ori, prima data la 10-15 zile, iar celelalte 2 îngrasari la intervale de 15-20 zile.

Vinetele bune de recoltat au o culoare neagra lucioasa si sunt elastice, daca se strâng usor între degete si podul palmei. Fructele îmbatrânite devin amare. La recoltare se taie cu codita cu tot, de obicei dimineata, pe racoare. Recoltarea se repeta din 7 în 7 zile. O planta poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.

Vinetele au o valoare energetica redusa(27 kcal la 100 grame parte comestibila). Vinetele servesc la prepararea de mancaruri apreciate (musaca, salata, ghiveci,vinete impanate etc.). Este important sa utilizam numai fructele ajunse la maturitate, deoarece fructele care nu au ajuns la maturitate, contin solanina, care este o substanta toxica.

Indicatii :Datorita proprietatilor vinetelor(antianemic, lazativ, diuretic, calmant, stimulent hepatic si al pancreasului), este indicata consumarea vinetelor pentru anemie, scrofuloza, constipatie, eretism cardiac, insuficienta a secretiei urinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu