In cultura se gasesc 4 feluri de ardei : iuti, grasi , lungi (ex.: kapia) si gogosar.
Soiuri
Ardei gras : Galben timpuriu, Export, Galben de Banat, Galben urias, Urias de California, Românesc, Calincov verde , etc.
Gogosar: Timpuriu de Bucuresti, Superb, Urias dulce , Splendid, Rubin, etc.
Ardei lung: Kapia, Lung românesc, Medaliat, Cosmin
Ardei iute : Iute portocaliu (ciusca), Iute de Arad, etc.
Rasadul
Semanatul în rasadnita se face catre sfârsitul lunii februarie (pentru culturi timpurii) sau la mijlocul lunii martie pentru culturile de vara. Pentru culturile târzii de toamna ( ardei , gogosari si ardei lungi) semanatul se face în rasadnite reci (pe straturi) la începutul lunii aprilie.
Plantarea rasadului pentru productii timpurii se face catre sfârsitul lunii aprilie. În celelalte cazuri, ardeii se planteaza la începutul lunii mai.
Distanta de plantare pe biloane este de 40/40 cm, punând câte 1 fir la cuib. Pentru ardeiul iute plantarea se face la 30/30 cm. Daca plantarea se face pe straturi înaltate, distantele de plantare sunt de 70/15 cm la ardei gras si gogosar. Rasadurile trebuie îngropate la aceeasi adâncime ca cea din rasadnita.
Îngrijirea se face la fel ca la rosii si vinete (prasit, udat, î ngrasare suplimentara). Important este cum se face udarea, si anume: apa sa nu fir prea rece ; dupa udatul de la plantare ardeii nu se mai uda 2-3 saptamâni pentru ca plantele sa se înradacineze bine ; apoi udatul se face odata la 6-8 zile; în timpul înfloririi masive se întrerupe udatul.
Odata cu prasitul se musuroiesc plantele pentru a îngropa radacinile dezgolite la udat.
Pentru productii timpurii cu fructe mari si de calitate este bine sa se cârneasca ramurile fiecarei plante , lasând doar 5-6 ardei la tufa. De la o tufa se pot obtine 0,5-0,75 kg ardei , gogosari sau ardei lungi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu