luni, 2 aprilie 2012

sapun de casa

blog Happy Skin_delicii pentru piele
Contine:


- 1000 grame ulei de masline


- 126 g soda caustica (NaOH)


- 340 g apa distilata ( am folosit ceai de musetel si galbenele) 


- 3 linguri ulei de masline, adaugata la sfarsit, pt hidratare


 Acest sapun este foarte fin, recomandat pielii sensibile sau pielii delicate a copiilor. Nu l-am parfumat cu absolut nimic. Face spuma putina, dar fina.


   Pt producerea sapunului aveti nevoie de cateva ingrediente si ustensile de lucru.

   INGREDIENTE: grasime, soda caustica ( NaOH) si apa. Acestea sunt ingredientele principale, ingrediente din care si bunicile noastre faceau sapun ( ele utilizau metoda "la cald", pe care eu insa nu o agreez prea tare).

   Pt sapunul fin, indicat a ne spala pielea si parul, recomand utilizarea metodei "la rece". Aceasta nu presupune fierberea sau coacerea ingredientelor, ci doar incalzirea lor. Iese un sapun mult mai fin si delicat, ce ingrijeste pielea si parul super bine. Este asa de delicat cu pielea datorita cantitatii deloc neglijabile de glicerina naturala, ce rezulta in cadrul procesului de saponificare.



   Se folosesc diferite tipuri de ulei/grasime, autohtone sau de import. Fiecare ulei are proprietati diferite, unele fac mai multa spuma decat altele, altele ingrijesc mai bine pielea, altele o hidrateaza foarte bine. Recomand folosirea mai multor tipuri de ulei de-o data pt realizarea sapunului, pt a beneficia de toate proprietatile uleiurilor. Sapunul ideal trebuie sa faca spuma, sa hraneasca si sa catifeleze pielea, si sa miroase frumos. Fiecare ulei/grasime are un indice de saponificare diferit, asa ca recomand mare atentie in calcularea acestuia, pt a nu compromite rezultatul final. Acesti indici ii puteti gasi pe site-uri specializate.

   Nu se poate fabrica sapun fara soda caustica, asa ca trebuie achizitionata si aceasta. Puritatea ei trebuie sa fie cat mai mare posibil: 98-99%. Aveti grija ca aceasta sa fie specificata pe ambalaj. Soda o puteti gasi sub forma de fulgi sau pulbere, de culoare alba.

   Apa folosita in fabricarea sapunului trebuie sa fie apa distilata, pt a nu se crea alte legaturi chimice. Alti producatori de sapunuri folosesc insa apa de izvor sau chiar apa minerala. Personal nu am incercat decat cu apa distilata. In locul apei, puteti folosi insa si ceaiuri/infuzii de plante ( tot cu apa distilata), sucuri proaspete de fructe sau legume ( doar cele facute acasa, de voi, nu din cele cumparate), precum si lapte ( cel mai cautat este laptele de capra).

   Pt parfumarea sapunului se folosesc uleiuri esentiale, folosite simple, sau combinate intre ele. Recomand utilizarea doar a uleiurilor esentiale, nu a celor de candela, pe care le gasiti peste tot. Cele esentiale sunt mult mai concentrate si benefice pt trup si suflet. Le puteti achizitiona de la aproape orice magazin naturist.



    Sapunul poate fi imbunatatit cu plante de tot felul, cu lapte, cu miere, cu seminte sau cereale macinate, pt exfoliere. Se pot adauga la final: seminte de mac, fulgi de ovaz, tarate de grau, malai, gris , plante macinate si tot ceea ce va doreste sufletelul ( dar nu toate de-odata :)).


   USTENSILE DE LUCRU:
 
- cantar bun ( sa cantareasca din gram in gram)
- termometre de alimente ( din cele folosite pt fripturi, ce arata ca o andrea). Este suficient si unul, dar sa-l stergeti inainte de a-l introduce dintr-un vas in altul

- mixer stick ( va ajuta foarte mult, pt ca scurteaza incredibil de mult timpul de lucru; incercati insa sa nu-l folositi decat pt asta. Eu l-am luat pe cel mai ieftin gasit pe piata)



 - doua vase inalte din plastic
 - o lingura de lemn



 - un vas in care sa incalzesti uleiurile ( am un vas din inox cu coada)
 - ochelari de protectie
 - masca pt fata, sa nu inhalati vaporii de soda
 - manusi de protectie- sunt ok cele galbene, de menaj
 - haine mai rele
 Asta reprezinta "aparatura" necesara producerii sapunului, exact ceea ce folosesc si eu acasa. Tin sa precizez ca eu fac sapun in cantitati mici, in bucataria proprie.

  PASII  NECEARI  FABRICARII SAPUNULUI:

- se cantaresc toate uleiurile. Se pun in acelasi vas, rand pe rand, setand cantarul pt fiecare. Acelasi vas o sa-l puneti si la incalzit
- se cantareste in vasul de plastic (inalt, neaparat) cantitatea de lichid ( se poate folosi ceai de plante, suc proaspat stors de fructe sau legume, sau apa- neaparat apa distilata; se pot si combina intre ele)
- se cantareste cantitatea de soda ( de puritatate 98-99% neaparat- e mai greu de gasit, dar nu imposibil )
- se adauga treptat, cu grija soda in apa (
NEAPARAT SODA IN APA, nu invers, ca poate chiar sa "explodeze", amestecand usor, pana se dizolva soda. Aveti mare grija sa faceti operatiunea asta intr-un spatiu aerisit bine ( eu fac in balcon, cu geamul larg deschis), fara copii sau animalute prin preajma. Aveti grija, ca lichidul se va incinge tare-tare. Amestecati din cand in cand, pana nu mai ramane soda pe fundul vasului.
- intre timp se pun la incalzit uleiurile, dar aveti grija sa nu uitati de ele ( temp sa fie in jur de 45-50 grade)
- folosind termometrul, se masoara temperatura solutiei de soda. Cand temperatura ajunge pe la 50 grade, se golesc uleiurile din vasul in care le-ati incalzit in cel de-al doilea vas de plastic.
- incearcati sa le potriviti temperatura, ca amandoua sa fie la fel: solutia de soda si cea de ulei
- odata atinsa temperatura necesara, se adauga treptat, amestecand continuu, solutia de soda in ulei, in ordinea asta
- se amesteca timp de 1-2 minute si apoi se foloseste stickul ( dureaza 5-10 min, in functie de cantitatea de sapun pe care doriti s-o faceti; cu cat e mai mica, cu atat terminati mai repede).
- cand se mai intareste ( ca o budinca subtire), se adauga cantitatea de ulei folosita la hidratare ( eu folosesc ulei din germeni de grau, ulei de masline extravirgin etc), diverse plante, lapte , miere, malai etc
-acum a venit momentul sa se puna sapunul in forme ( recomand de plastic). Se acopera cu folie alimentara si se pune sub paturi sau perne, sa stea la caldura pana a doua zi ( de obicei, fac sapun seara)
- se scot din forme si se lasa sa se "odihnesca" 8 sapt ( altii spun 6, dar eu recomand min 8 sapt), in spatii uscate si aerisite.

Alte retete


Sapunul natural este o varianta excelenta de a inlocui produsele cosmetice gasite in comert si de a conferi pielii tale o ingrijire naturala.

Fie ca iti doresti o reteta de sapun natural pentru folos personal sau incerci aceste retete homemade pentru a le oferi celor dragi cadouri de neuitat din bogatiile naturii, producerea de sapun natural este o metoda distractiva si sanatoasa de a-ti petrece timpul.

Pentru ca pielea intra in contact cu diferite substante toxice, este foarte important sa i se acorde atentie speciala. Astazi, producerea sapunului natural si a produselor cosmetice in casa (homemade) este o optiune posibila oricui. Acum poti sa adopti un stil de viata mai sanatos, iar primul pas este prepararea propriului sapun natural.

Sapun natural - introducere in tema

Soda caustica este materia prima, alaturi de grasime, si trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat sa ai in apropiere o sticla de otet pentru a neutraliza soda in cazul in care ai intrat in contact cu ea.

Nu exista o metoda de a produce sapun fara folosirea sodei caustice! Important de retinut este ca poti obtine sapun natural folosind soda caustica, aceasta neregasindu-se in produsul finit.

Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata, deoarece majoritatea sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop, se lasa sapunul la uscat circa 3 saptamani inainte de a-l folosi.

O mare parte dintre producatorii de sapun handmade din lume folosesc pentru prepararea sapunului metoda "Melt and pour" - MP soap. Unii numesc impropriu aceasta metoda ca fiind cea de producere a sapunului fara soda. Acestia nu folosesc procedeul de fabricare a sapunului din materii prime, ci folosesc un sapun baza, special fabricat pentru a putea fi topit si personalizat dupa bunul gust al fiecaruia, prin adaugare de coloranti, arome, etc. Dupa ce a fost topit se pune in forme si "se consuma" in scopuri igienice.

Sapun natural - procedura de realizare



Se cantaresc ingredientele cu mare precizie.

Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului, astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa.

Majoritatea celor care produc sapun natural folosesc in reteta un exces de 4-10% de ulei, astfel incat pielea sa devina catifelata.

Soda caustica se dizolva in apa si nu viceversa. Atentie la acest proces exoterm, caci solutia se va incalzi si va produce vapori toxici de care ar trebui sa te feresti atat tu, cat si eventuale animale de casa, copii. Recomandat este sa porti manusi si sa produci sapun natural intr-o incapere bine aerisita.

Incalzeste uleiul si masoara temperatura. Atat temperatura uleiului, cat si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius.

In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana ce compozitia se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri.

Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, taratele, flori sau coji de fructe si se amesteca in compozitie.

Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval, sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.

Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi. Recomandat este sa testezi pH-ul sapunului natural, folosind hartie indicator sau fenolftaleina. Sapunul pentru a fi folosit in siguranta daca prezinta un pH intre 7 si 9.5

Sapun natural - ingrediente necesare

Uleiul

In principiu, sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati (duritate, persistenta spumei, indice de curatare etc). De aceea este bine sa combini mai multe tipuri de ulei.

Printre cele mai folosite uleiuri de pe piata romaneasca sunt uleiul de palmier, masline, cocos si ricin, precum si ulei in stare solida de palmier, ulei de cocos sau unt de cacao.

Soda caustica

Cantitatea de soda caustica (hidroxid de sodiu - NaOH) necesara se poate calcula cu ajutorul indicelui de saponificare (SAP). Indicele de saponificare reprezinta cantitatea in mg de KOH (hidroxid de potasiu) necesara neutralizarii a 1g ulei.

Apa

Se va folosi doar apa distilata. Cantitatea de apa necesara diluarii sodei caustice trebuie sa fie 25-35% din cantitatea totala de ulei.

Alte ingrediente

Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, pot fi adaugate diverse elemente: uleiuri esentiale, parfum, coloranti, petale de flori, coji de fructe etc

Sapun natural - materiale necesare

Pentru realizarea sapunului natural homemade aveti nevoie de:

un vas de inox mai adanc, de capacitate 3-4 litri, in care se va prepara sapunul;
un vas rezistent la temperatura pentru prepararea solutiei de soda caustica;
un vas pentru incalzit uleiul;
doua termometre - unul pentru ulei si unul pentru solutia de soda caustica;
linguri de inox pentru masurat si amestecat;
cantar cu acuratete de cel putin 2g;
manusi, ochelari de protectie;
forma pentru sapun (din plastic sau lemn);
hartie cerata pentru tapetarea formei;
mixer.

Sapun natural - semne ale esecului

O transa de sapun nereusita inseamna timp pierdut, bani aruncati fereastra si, mai ales, un munte de dezamagire. Poti evita toate acestea, daca masori eficient cantitatile necesare de soda caustica si uleiuri.

Daca sapunul rezultat prezinta un film gros uleios pe suprafata sa, sapunul natural nu mai poate fi folosit, separandu-se. Acest lucru se va intampla daca nu ai folosit cantitatile corecte sau daca nu ai amestecat compozitia suficient de tare sau prea putin timp.

In cazul nefericit in care acest lucru se intampla, avem incredere ca te vei descotorosi de rezultatul final in mod responsabil, tinand cont de toxicitatea sa si de pericolul de explozie.
Sapun natural - retete de succes
Sapun natural cu lavanda si tarate

Ingrediente:

900 ml ulei de masline
600 ml ulei de cocos
190 gr soda caustica
400 ml ceai de pelin
2 linguri tarate
4 linguri ulei de canepa
15 ml ulei esential lavanda (ylang ylang sau lemongrass)

Sapun natural cu menta si cafea

Ingrediente:

150 gr soda caustica
140 ml apa distilata
450 ml ulei de palmier
340 ml ulei de masline
170 ml ulei de cocos
2 lingurite zahar
2 lingurite sare
2 linguri boabe cafea
200 gr cafea macinata
5 lingurite ulei esential de menta

Sapun natural cu trandafir si cacao

Ingrediente:

230 ml ulei de cocos
110 gr unt de cacao
300 ml ulei de masline
110 ml ulei de palmier
180 gr soda caustica
400 ml ceai (urzica, papadie, macese, busuioc, tei ) sau apa distilata
50 ml ulei esential de trandafiri, jojoba, menta, salvie, camfor sau santal (in functie de preferinte)
2 lingurite cacao

Un comentariu:

  1. de cand caut retete de sapun sa fac in casa,nu reusesc sa calculez indicele de saponificare .mi se pare f. complicat...asa ca retetele asa cum sunt gata calculate sunt suuuper.multumesc foaaarte mult ...daca mai ai retete mai vreau.abia astept sa le incerc...numai bine ..

    RăspundețiȘtergere