vineri, 6 aprilie 2012

retete

vasi-gioni blog


CASCAVAL

Eu am folosit urmatoarele cantitati si mi-a iesit 1,200 kg cascaval
10 litri lapte
1lingura cu varf de sare de bucatarie
1/2 pachet  margarina sau 3/4 pachet unt (este de preferat)
2 galbenusuri de ou
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
Forma in care vreti sa puneti cascavalul o tapetati cu margarina solida sau unt. Lucrul acesta il faceti inainte de a va apuca de treaba :))  Daca uitati sa tapetati o sa scoateti foarte greu cascavalul :(

   7 litri de lapte i-am lasat sa se "prinda" o zi jumate, la caldura, pentru a face branza proaspata.
   Dupa ce s-a prins de se poate taia coagulul cu cutitul, am pus o cana de 1 litru de apa fiarta peste el pentru a se separa mai usor zarul si a se scurge mai bine prin tifon. Se amesteca bine cu o paleta prin oala, ca apa calda sa ajunga peste tot si apoi am pus compozitia la scurs intr-o sita acoperita cu tifon.
   Intre timp, pana se scurge branzica, se pun 3 litri de lapte la fiert. In momentul in care a inceput sa fiarba,  punem branzica scursa si incepem sa mestecam pana cand lapte se branzeste si el la randul lui ( circa 5 minute) Se opreste focul si se lasa cateva minute sa se separe iar, bine, branza de zar si apoi se pune la scurs in acelasi tifon in care s-a scurs si prima data.
   Intr-o cratita se pune la topit margarina, la foc mic. Daca sunteti la tara si aveti soba cu plita, o puneti acolo, deci foc mic.
   Cand s-a topit si branza s-a scurs, tot cam 5-6 minute, se pune peste margarina topita, se adauga celelalte ingrediente si se mesteca repede cu o lingura de lemn, pana se se omogenizeaza compozitia, 1-2 minute, nu mai mult, deoarece se intareste prea tare si nu mai putem sa o punem in forma.
   Repede, repede,  turnam compozitia  si o nivelam frumos. Pare o masa cam balonata, dar cand se raceste se intareste si isi revine. O dam la rece pana a doua zi.
   Il puteti pune la afumat daca aveti posibilitatea, daca nu, este foarte bun si asa, chiar mai bun decat cel cumparat ( zic si eu...)


  Sper ca am dat toate detaliile.


TELEMEA

Pentru asta avem nevoie de :
lapte, cheag, otet sau zeama de lamaie sau iaurt, sau sana, sare, sadila
Cum fac eu
Laptele il pasteurizez usoooor ( in lipsa de termometru de lichide, pe care mi-l doresc de mult si nu gasesc, poate il castig ca premiu la vreun concurs, ha,ha,ha), inseamna ca incalzesc lapte pana face pojghita, fara sa dea in clocot, nici pe aproape, deci focul mic, mic cat sa ma arda un pic la buze :))
Opresc focul si il las asa sa se raceasca la loc, pana ajunge la 35-37 de grade, cam cum iese de la vaca.
Eu pun 2 linguri de otet si 2-3 linguri de cheag lichid (eu folosesc Miorita) la 8 litri de lapte ( atat are oala mea de lapte)
Mestec bine, de jos in sus cam un minut sa se amestece bine si apoi gata, astept sa se inchege.
Cand incepe zarul sa apara, cel putin cateva broboane, inseamna ca este gata.

Tai coagulul in fisii late si orizontal si vertical pana se formeaza patrate si zarul iese frumos la suprafata
 pentru scurs folosesc o strecuratoare si un castron pe care o pun si tifon care se umezeste inainte bine, pentru ca sa nu se lipeasca coagulul de sadila si sa impiedice scurgerea zarului.
Zarul se separa foarte frumos, cea mai mare parte il golesc asa din oala si restul se scurge din sadila. Deci punem cu un castronel coagulul in strecuratoare si apoi, eu mestec cu o lingura prin el , asa ca sa ajut zarul sa de elimine mai repede si bine.


  La inceput il facem bocceluta si il lasam la scurs o ora.
Apoi il pun la loc in strecuratoare si il acopar cu o farfurie si o greutate pentru presarea casului. Eu folosesc un borcan cu miere, are cam 1 kg si presez casul 2-3 ore. Prin presare devine compact si fara multe gauri.
Casul se pune in saramura facuta din apa si sare sau din zer si sare. Concentratia saramurii este de 20%, adica 200 gr sare mare, nu iodata, si 800 ml apa sau zar. Casul se va ridica la suprafata saramurii, iar pe partea aceea care sta deasupra, se presara sare. Dupa o zi, doua se intoarce bucata invers ca sa se sareze uniform.
 Casul se poate consuma proaspat sau se tine in saramura cateva zile si atunci mancam telemea.







MOZZARELLA

    Am descris in articolul Telemeaua de vaca, cum se face casul normal din lapte de vaca. De aici pana la mozzarella nu mai este decat un pas. Cum facem..
Se pune la fiert un vas cu apa. Nu este neaparat sa dea in clocot, ci sa fie fierbinte. Se ia o bucata de cas, in cazul meu am luat o bucata mai mare, cat a o prinde in palma. Am pus casul in apa fierbinte si l-am lasat 1-2 minute sa se opareasca si sa devina elastic. Iei bucata in mana, cu grija ca este fierbinte si incerci sa o lungesti, fara ca aceasta sa se rupa. Daca se rupe, o pui inapoi in apa fierbinte cateva secunde si iar incerci sa o intinzi incet, pana devine o banda elastica lunga. In cazul in care casul nu este elastic, se tine in apa fierbinte de atatea ori de cat este nevoie pana casul se transforma intr-o masa elastica, usor de manevrat. 
   Eu am modelat mozzarella altfel decat suntem obisnuiti, acele bile rotunde si mici si anume, am facut o banda lunga si am rasucit jumatate din lungimea ei peste palma ca un covrig si jumatate am rasucit prin covrig si am realizat modelul acesta. Frumosul colacel l-am pus in apa cu cuburi de gheata si l-am lasat pana s-a intarit. Nu am consumat imediat ci l-am pus la sarat. Aceasta bucata am sa o folosesc la o pizza cu sunca si mozzarella :))




KETCHUP


 Reteta de baza a bulionului, pe care o fac deobicei am scris-o la Ketchup-ul din gradina
 Pentru azi am gasit o alta reteta mai veche pentru care avem nevoie de :
bulion mai gros, eu am folosit 1 kg pus in blender
o ceapa,
5 graunti de usturoi
1 lingurita boia dulce si ceva iute
1/2 lingurita de amestec scortisoara si nucsoara
1 lingurita de boabe de mustar macinate
1/2 lingurita seminte de telina
1/2 lingurita seminte de marar
zahar si sare dupa gust
  Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc in ulei pana devin aurii, se adauga boiaua si scortisoara cu nucsoara.
In blender se pune bulionul, se adauga compozitia calita si se pun si restul  ingredientelor.
Semintele de telina si de marar nu le-am calit, deoarece sunt foarte sanatoase asa.
Se gusta si se mai adauga una-alta, sau nu.
Se mixeaza bine totul pana cand capata o consistenta fina, ca cea din comert :)) Se pun inapoi in cratita si se dau un clocot bun.
Am umplut sticlutele uscate si sterilizate ( 3 la numar de 330 ml), le-am capacit si am sterilizat toate sticlele si borcanele in care am pus bulionul simplu ramas, 30 minute.


   Ketchup-ul cu E-uri din rafturile magazinelor, ar murii de ciuda daca ar gusta acest deliciu.

impotriva daunatorilor

gradinamea.ro

 Tratamentele naturiste sunt binecunoscute pentru efectele lor benefice in tratarea si prevenirea unor afectiuni. Lumea plantelor s-a dovedit a fi o veritabila industrie farmaceutica, putine fiind bolile care nu isi pot gasi astfel un remediu.

Ceaiurile, infuziile, decocturile sau cataplasmele sunt preparate obtinute din anumite plante, avand rolul de a ajuta organismul sa lupte impotriva bolii. Nu doar omul se poate folosi de aceste preparate, ci si animalele sau chiar plantele insele!

Gradinamea.ro va prezinta mai jos cateva solutii naturale pentru lupta impotriva unor daunatori ai plantelor:

Ca mijloc de prevenire a bolilor provocate de ciuperci, se poate stropi planta cu un decoct de coada calului (Equisetum arvense)

Coada calului contine un procent insemnat de acid silicic, o substanta care creeaza un obstacol impotriva infectiilor cu spori. Decoctul se obtine usor, lasand la inmuiat 1 kilogram de tulpini verzi tocate in 10 litri de apa, pana a doua zi. Se fierbe apoi amestecul timp de jumatate de ora, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin tifon, storcand si tulpinile fierte. Se obtine o solutie de culoare verde-inchis care se pulverizeaza pe frunzele plantelor si pe solul din ghiveci. Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.

Pentru tratarea semintelor inainte de semanat, acestea se scufunda in extract de usturoi

Substantele active din usturoi au rolul de a preveni infectiile cu ciuperci. Tratamentul semintelor cu extract de usturoi le asigura viabilitatea iar in primele stadii de dezvoltare, plantula tanara va fi protejata de infectii.  Extractul se obtine din 100 g usturoi zdrobit la un litru de apa.

Un fortifiant si ingrasamant complex: extractul de humus de padure

Preparatul este deopotriva ingrasamant cat si un fortifiant pentru plante. Se foloseste de foarte mult timp si in Romania. Se recolteaza pamant din paduri de stejar sau gorun, pamant bine maruntit. Pamantul se cerne si peste humusul fin se adauga apa. Extractul obtinut se foloseste pentru stropirea plantelor, o data pe luna.

Extract din frunze de tomate, impotriva fluturelui alb al verzei

O mana de frunze zdrobite se lasa 2 ore intr-un litru de apa. Preparatul obtinut se foloseste la stropirea verzei impotriva fluturelui alb (Pieris brassicae).

Extractul de urzica indeparteaza acarienii

Se amesteca 1 kg de urzici verzi tocate si 10 litri de apa. Amestecul se lasa 12 ore dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se mai numeste "zeama care musca". Plantele stropite cu aceasta solutie sunt protejate impotriva acarienilor si a paduchilor de frunze.


    

retete stranse de vasi pe blogul ei - vasi-gioni.blogspot.com


Dintotdeauna, mi-am dorit o colectie de retete de gradina, cu de toate, de la insecticide la ierbicide, de la ingrasaminte lichide, la fungicide. Si am inceput sa culeg, din stanga, din dreapta, azi o reteta, maine alta si uite asa colectia mea se mareste. Imi place sa stiu ca am de unde sa aleg un leac,  atunci cand am probleme.






Bun, cum le folosim?
   Odata solutia obtinuta, se dilueaza cu apa,( de preferat din ploaie, caci cea de la robinet are clor) si putem adauga cate un pahar de lapte in lichidul respectiv, dar numai inainte de pulverizare.
Solutiile concentrate se pot pastra cateva saptamani, insa cele diluate se folosesc imediat. Se opreste tratamentul cu cateva zile inainte de recoltare.
Tratamentele se reannoiesc in cel putin 3 reprize, lasand sa treaca 2 sau 3 zile intre pulverizari.


Insecticide universale
Piperul
In infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 de grame piper macinat, in 5 litri de apa clocotita. Apoi strecurati.
Lasati la racit si pulverizati plantele.



Ardei iute


Macerat
Puneti la macerat 250 mg de ardei iute, in jumatate de litru de apa, timp de 24 ore. Diluati 15 ml de preparat in 4 litri de apa, inainte de a-l aplica. Atentie ,totusi, sa nu-l pulverizati pe plantele tinere, caci s-ar putea sa nu le placa.

Apa cu sapun
Diluati 30 ml sapun lichid sau detergent de vase in 4 litri de apa. Adaugati un sfert de litru alcool de 70 grade, apoi pulverizati imediat. Se clatesc plantele inainte ca apa sa se usuce.

Pelinul
in infuzie
Puneti la infuzat 150 gr de pelin proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Lasati timp de 10 minute, apoi strecurati. Se raceste si se pulverizeaza pe plante. Se aplica tratamentul in trei reprize, o data la trei zile.

Busuiocul
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Impotriva Gandacului de Colorado
Coriandru
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr coriandru proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Patrunjelul
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr patrunjel proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. Se utilizeaza si impotriva furnicilor.

Impotriva mustelor de pe morcovi si a larvelor mustei de carne
Iedera
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr iedera proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Contra mustei de varza si a viermelui de porumb
Sunatoarea (pojarnita)
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr sunatoare  proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Impotriva viermilor de varza
Lamaita
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr lamaita proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Cimbrisorul
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr cimbrisor usor zdrobit, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Frunzele de rosie (tomate)
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr frunze de rosie, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Insecticidele fungicide
Ne permit sa luptam impotriva omizilor, a larvelor mustei de carne, a paienjenilor, melcilor, ruginii si bolilor cauzate de anumite ciuperci.
Usturoiul

  Usturoiul este o planta pe care o putem folosi in mai multe moduri ca produs fitosanitar.
in infuzie
Pisati 150 gr usturoi si puneti-l la infuzat, timp de o jumatate de ora, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
macerat
Puneti la macerat 80 gr de usturoi in 5 litri de apa, timp de o zi.Strecurati si adaugati 4 ml de alcool inainte de a vaporiza.
Urzica
Urzica este o planta foarte utila pentru intretinerea gradinii, pentru ca ne permite sa luptam cu anumiti paraziti, precum paduchii, musca morcovului si mana.
macerata
Tocam 1 kg de urzici si le punem la macerat timp de 3 zile in 9 litri de apa. Acoperim recipientul. Dupa 3 zile putem strecura solutia obtinuta. Se pulverizeaza in fiecare saptamana.

 Impotriva paduchilor si furnicilor
Feriga
Luam 1 kg de feriga, o zdrobim usor si o punem la macerat in 10 litri de apa, timp de cel putin 1 saptamana. Se acopera recipientrul si se agita o data la doua zile. Dupa 10 zile, se strecoara si se dilueaza 1: 10 cu apa.
Semanatul patrunjelului in jurul plantelor mai sensibile la paduchi.
Se raspandeste in jurul plantelor sensibile, frunze cu miros puternic si respingator, cum ar fi cele de ventrice, pelin, craite, soc, oregano, nuc.

Vetricea ( reteta de la Lisa)
300 gr vetrice proaspata  sau 30 gr uscata, se infuzeaza in 10 litri apa clocotita.Dupa ce se raceste se pulverizeaza direct pe plante. Se poate adauga sapun lichid.

Reteta de la Dani -Grecia
"Baking Soda Spray"

Se pun intr-un galon de apa neclorinata,preferabil de ploaie (asta e egal cu 4,6 litri de apa, reteta fiind de provenienta anglo-saxona )
o lingura de ulei vegetal
o lingura de sapun lichid de vase
o lingura si jumatate de soda de bucatarie (baking soda )
o lingura de Listerine (nu cu gust de menta )
si la sfirsit o lingura de otet
Se amesteca bine si se stropesc plantele. Se repeta de citeva ori la interval de citeva zile. Din experienta mea merge ft. bine, numai la unele plante ft. sensibile, respectiv la frunzele fragede ale unor trandafiri (in cazul meu era Queen of Denmark ), am patit-o si le-am ars. Dar, a doua oara, am udat frunzele cu apa in ziua urmatoare si totul a fost in ordine .
De atunci folosesc solutia asta destul de des cu succes si fara pierderi.

Si inca ceva ce folosesc, mai mult preventiv ptr.micoze, e ceaiul chinezesc concentrat .




gradina_mea.com


2.Tratament pe baza de usturoi

Ceaiul din usturoi pisat alunga ciupercile ce afecteaza toata suprafata frunzelor. In limbaj popular se mai numeste si fainarea frunzelor. Plantele bolnave trebuie mutate in locuri bine aerisite pentru tratare. Mod de preparare: Se marunteste aproximativ 150 g de usturoi, apoi se amesteca compozotia in 5 litri de apa. Se lasa 30 de minute iar dupa se filtreaza apa si se lasa sa se raceasca. Inainte sa pulverizati plantele adaugati putin sapun sau lapte si amestecati astfel incat sa obtineti o omogenizare. Aplicati solutia repetat la interval de 14 zile pana cand ciupercile sunt eliminate.
3. Tratament pe bază de pelin
Pelinul este o planta medicinala miraculoasa cunoscuta inca din antichitate. Ceaiul de pelin este foarte sanatos si benefic plantelor, usor de pereparat acasa. Mod de preparare:250 g frunze de pelin se fireb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara astfel incat sa nu mai ramana resturi de organe. Se adauga o ligurita de lapte sau sapun dupa care se stropeste plantele invadate de  afide sau omizi daunatoare. Pentru o distrugere completa se stropeste  direct desupra daunatorilor daca este posibil.

4.Tratament cu hrean

Hreanul un remediu naturist mostenit de la daci, un dar al naturii plin de insusirii minunate. Insa astazi a devenit un leac uitat,lipsind cu desavarsire din farmacia casei. Cum se prepara ceaiul de hrean? Se dau in clocot 3 litri de apa, dupa se da apa la o parte de pe foc si se aduga un sfert din radacina de hrean taiata bucatele . Se lasa 30 de minute, se raceste, se strecoara si apoi poate fi folosit sub forma de pulverizator contra afidelor si musculitelor albe. Destul de utilizat si impotriva omizilor sau gandacului de Colorado. Un adevarat fungicid ecologic.

5.Tratament pe baza de frunze de soc

Socul este cunoscut ca planta a magiei, folosit din timpuri de vrajitoare pentru vindecarea unor boli .Frunzele ,florile si fructele sunt extrem de utilizate sub diferite forme pentru tratarea unor boli si daunatori ai plantelor cat si ai organismului uman. Cum se obtine ceaiul de soc? Se fireb aproximativ 25o g de frunze de soc in aproximativ 0,5 l de apa timp de 30 de minute. Dupa se strecoara si se lasa la racit. In alt vas se pune o,5 l apa calduta in care se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun in ceaiul de frunze de soc, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie. Combate eficient ciupercile instalate pe organele plantelor, insa poate fi folosit si impotriva insectelor.

marți, 3 aprilie 2012

Vinete

gradina_online.ro

Vineta este o planta erbacee, anuala,legumicola, cu valoare terapeutica, originara din India si Birmania unde creste in stare salbatica.

Vinetele sunt legume pretentioase la factorii de mediu, cerand o perioada calduroasa lunga pentru a avea recolte bogate.Patlagelele vinete, sunt plante pretentioase la caldura, apa, lumina si hrana.

Semintele de vinete germineaza la 13-15 grade C, iar la temperaturi sub 0 grade C plantele mor. Temperatura optima pentru cresterea si dezvoltarea vinetei este de 25-30 grade C, dar suporta si temperaturi mai mari, mergand pana la 45grade C.

Vinetele sunt plante pretentioase, sensibile la frig, culturile putand fi distruse de ingheturile usoare, iar vanturile puternice pot produce deprecierea fructelor. Vinetele solicita soluri fertile si bine drenate cu o reactie usor acida sau neutra (pH 6,5-7).

Vinetele au o radacina bine dezvoltata, de regula 20-40 cm. Au o tulpina erecta, ramificata, verde-violacee. Frunzele sunt mari, groase, oval-lanceolate cu marginile intregi, cu nervuri groase.

Fructul este o baca neteda, lucioasa, neagra-roscat sau violeta, avand dimensiuni si forme variate in functie de soi. Pulpa fructului este frageda, alb-verzui, iar la maturitate fiziologica galben-albicioasa.

CultivareVinetele se cultiva numai prin rasad, la sfarsitul lunii februarie, începutul lunii martie executandu-se semanatul în rasadnite.

Repicatul se face la distante de 8 cm cu mult pamant la radacina sau separat in ghivece nutritive.

Plantarea rasadurilor se face la 60 zile de la semanare, aproximativ la inceputul lunii mai, pe cand au 6-7 frunze, la distante de 60-70 cm între rânduri si 30 cm pe rând, la aceeasi adâncime la care au stat în rasadnita.

La plantare se pun la fiecare cuib cate 50-100 gr mranita. Dupa plantare se uda fiecare cuib cu 1-1,5 litri apa si se trage pamânt maruntit în jurul plantei.

Ingrijirea se face asemanator cu cea de la tomate : se fac 4-5 prasile, se uda mai des ca rosiile (la 4-5 zile), iar îngrasarea se face de 3 ori, prima data la 10-15 zile, iar celelalte 2 îngrasari la intervale de 15-20 zile.

Vinetele bune de recoltat au o culoare neagra lucioasa si sunt elastice, daca se strâng usor între degete si podul palmei. Fructele îmbatrânite devin amare. La recoltare se taie cu codita cu tot, de obicei dimineata, pe racoare. Recoltarea se repeta din 7 în 7 zile. O planta poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.

Vinetele au o valoare energetica redusa(27 kcal la 100 grame parte comestibila). Vinetele servesc la prepararea de mancaruri apreciate (musaca, salata, ghiveci,vinete impanate etc.). Este important sa utilizam numai fructele ajunse la maturitate, deoarece fructele care nu au ajuns la maturitate, contin solanina, care este o substanta toxica.

Indicatii :Datorita proprietatilor vinetelor(antianemic, lazativ, diuretic, calmant, stimulent hepatic si al pancreasului), este indicata consumarea vinetelor pentru anemie, scrofuloza, constipatie, eretism cardiac, insuficienta a secretiei urinare.

Cartoful

Este necesar sa se foloseasca numai soiuri care formeaza tuberculi cat mai devreme, dintre care mentionam: Ostara, Sirtema, Resy, Desiree, Semenic, s.a.
Terenul: cartoful are nevoie de un pamant usor si bogat in substante hranitoare. Terenul ales se lucreaza din toamna printr-o aratura adanca la 25-30 cm, cand se si aplica gunoiul de grajd (15-20 tone la 5000 mp. In primavara solul se niveleaza si se ingrasa suplimentar pe tot terenul sau la cuib, cu un amestec de mranita si cenusa.

Pentru obtinerea de productii mari si timpurii, tuberculii trebuie sa fie sanatosi, iar la plantare sa fie deja incoltiti.

Plantarea se va face cat mai devreme, la inceputul lunii martie in zonele mai calde si pana la 10 aprilie in zonele mai reci .
Se vor folosi adaposturi din folie de polietilena pentru protejarea culturii de brumele tarzii de primavara.

Distanta de plantare este de 60-70 cm intre randuri si 30-35 cm pe rand, cuiburile facandu-se la adancimea de cca 10-15 cm. Tuberculii incoltiti se asaza cu grija pe o parte pentru a nu li se rupe coltii , cei mari putand fi taiati in doua, astfel incat fiecare parte sa aiba cate 2-3 colti .

Ingrijirea cartofilor
Cand lastarii au ajuns la 10-12 cm se praseste, apoi dupa 2-3 saptamani se mai face o prasila, cand se musuroiesc plantele.
Pentru obtinerea de productii mari , cultura trebuie udata si ingrasata suplimentar, prima oara la 10-15 zile de la rasarire, apoi dupa 10-20 zile.

Cand plantele infloresc se formeaza si tuberculii.

Pentru prima recolta se desface cu grija pamantul din jurul tufei si se culeg numai tuberculii mai mari (de marimea unui ou). Pamantul se trage la loc, se uda si se reface musuroiul pentru a se forma noi tuberculi.
De pe o suprafata de 5000 mp se pot obtine 7500-10000 kg cartofi timpuri

Ardeiul

musetel.ro

In cultura se gasesc 4 feluri de ardei : iuti, grasi , lungi (ex.: kapia) si gogosar.
Ardeiul, la fel ca rosiile si vinetele, este o planta pretentioasa la lumina, caldura, apa si hrana . Pentru a avea o productie mare si de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pamânt bogat, afânat, lucrat adânc si îngrasat cu gunoi de grajd.

Soiuri

Ardei gras : Galben timpuriu, Export, Galben de Banat, Galben urias, Urias de California, Românesc, Calincov verde , etc.
Gogosar: Timpuriu de Bucuresti, Superb, Urias dulce , Splendid, Rubin, etc.
Ardei lung: Kapia, Lung românesc, Medaliat, Cosmin
Ardei iute : Iute portocaliu (ciusca), Iute de Arad, etc.

Rasadul
Semanatul în rasadnita se face catre sfârsitul lunii februarie (pentru culturi timpurii) sau la mijlocul lunii martie pentru culturile de vara. Pentru culturile târzii de toamna ( ardei , gogosari si ardei lungi) semanatul se face în rasadnite reci (pe straturi) la începutul lunii aprilie.

Plantarea rasadului pentru productii timpurii se face catre sfârsitul lunii aprilie. În celelalte cazuri, ardeii se planteaza la începutul lunii mai.

Distanta de plantare pe biloane este de 40/40 cm, punând câte 1 fir la cuib. Pentru ardeiul iute plantarea se face la 30/30 cm. Daca plantarea se face pe straturi înaltate, distantele de plantare sunt de 70/15 cm la ardei gras si gogosar. Rasadurile trebuie îngropate la aceeasi adâncime ca cea din rasadnita.

Îngrijirea se face la fel ca la rosii si vinete (prasit, udat, î ngrasare suplimentara). Important este cum se face udarea, si anume: apa sa nu fir prea rece ; dupa udatul de la plantare ardeii nu se mai uda 2-3 saptamâni pentru ca plantele sa se înradacineze bine ; apoi udatul se face odata la 6-8 zile; în timpul înfloririi masive se întrerupe udatul.
Odata cu prasitul se musuroiesc plantele pentru a îngropa radacinile dezgolite la udat.

Pentru productii timpurii cu fructe mari si de calitate este bine sa se cârneasca ramurile fiecarei plante , lasând doar 5-6 ardei la tufa. De la o tufa se pot obtine 0,5-0,75 kg ardei , gogosari sau ardei lungi.

luni, 2 aprilie 2012

sapun de casa

blog Happy Skin_delicii pentru piele
Contine:


- 1000 grame ulei de masline


- 126 g soda caustica (NaOH)


- 340 g apa distilata ( am folosit ceai de musetel si galbenele) 


- 3 linguri ulei de masline, adaugata la sfarsit, pt hidratare


 Acest sapun este foarte fin, recomandat pielii sensibile sau pielii delicate a copiilor. Nu l-am parfumat cu absolut nimic. Face spuma putina, dar fina.


   Pt producerea sapunului aveti nevoie de cateva ingrediente si ustensile de lucru.

   INGREDIENTE: grasime, soda caustica ( NaOH) si apa. Acestea sunt ingredientele principale, ingrediente din care si bunicile noastre faceau sapun ( ele utilizau metoda "la cald", pe care eu insa nu o agreez prea tare).

   Pt sapunul fin, indicat a ne spala pielea si parul, recomand utilizarea metodei "la rece". Aceasta nu presupune fierberea sau coacerea ingredientelor, ci doar incalzirea lor. Iese un sapun mult mai fin si delicat, ce ingrijeste pielea si parul super bine. Este asa de delicat cu pielea datorita cantitatii deloc neglijabile de glicerina naturala, ce rezulta in cadrul procesului de saponificare.



   Se folosesc diferite tipuri de ulei/grasime, autohtone sau de import. Fiecare ulei are proprietati diferite, unele fac mai multa spuma decat altele, altele ingrijesc mai bine pielea, altele o hidrateaza foarte bine. Recomand folosirea mai multor tipuri de ulei de-o data pt realizarea sapunului, pt a beneficia de toate proprietatile uleiurilor. Sapunul ideal trebuie sa faca spuma, sa hraneasca si sa catifeleze pielea, si sa miroase frumos. Fiecare ulei/grasime are un indice de saponificare diferit, asa ca recomand mare atentie in calcularea acestuia, pt a nu compromite rezultatul final. Acesti indici ii puteti gasi pe site-uri specializate.

   Nu se poate fabrica sapun fara soda caustica, asa ca trebuie achizitionata si aceasta. Puritatea ei trebuie sa fie cat mai mare posibil: 98-99%. Aveti grija ca aceasta sa fie specificata pe ambalaj. Soda o puteti gasi sub forma de fulgi sau pulbere, de culoare alba.

   Apa folosita in fabricarea sapunului trebuie sa fie apa distilata, pt a nu se crea alte legaturi chimice. Alti producatori de sapunuri folosesc insa apa de izvor sau chiar apa minerala. Personal nu am incercat decat cu apa distilata. In locul apei, puteti folosi insa si ceaiuri/infuzii de plante ( tot cu apa distilata), sucuri proaspete de fructe sau legume ( doar cele facute acasa, de voi, nu din cele cumparate), precum si lapte ( cel mai cautat este laptele de capra).

   Pt parfumarea sapunului se folosesc uleiuri esentiale, folosite simple, sau combinate intre ele. Recomand utilizarea doar a uleiurilor esentiale, nu a celor de candela, pe care le gasiti peste tot. Cele esentiale sunt mult mai concentrate si benefice pt trup si suflet. Le puteti achizitiona de la aproape orice magazin naturist.



    Sapunul poate fi imbunatatit cu plante de tot felul, cu lapte, cu miere, cu seminte sau cereale macinate, pt exfoliere. Se pot adauga la final: seminte de mac, fulgi de ovaz, tarate de grau, malai, gris , plante macinate si tot ceea ce va doreste sufletelul ( dar nu toate de-odata :)).


   USTENSILE DE LUCRU:
 
- cantar bun ( sa cantareasca din gram in gram)
- termometre de alimente ( din cele folosite pt fripturi, ce arata ca o andrea). Este suficient si unul, dar sa-l stergeti inainte de a-l introduce dintr-un vas in altul

- mixer stick ( va ajuta foarte mult, pt ca scurteaza incredibil de mult timpul de lucru; incercati insa sa nu-l folositi decat pt asta. Eu l-am luat pe cel mai ieftin gasit pe piata)



 - doua vase inalte din plastic
 - o lingura de lemn



 - un vas in care sa incalzesti uleiurile ( am un vas din inox cu coada)
 - ochelari de protectie
 - masca pt fata, sa nu inhalati vaporii de soda
 - manusi de protectie- sunt ok cele galbene, de menaj
 - haine mai rele
 Asta reprezinta "aparatura" necesara producerii sapunului, exact ceea ce folosesc si eu acasa. Tin sa precizez ca eu fac sapun in cantitati mici, in bucataria proprie.

  PASII  NECEARI  FABRICARII SAPUNULUI:

- se cantaresc toate uleiurile. Se pun in acelasi vas, rand pe rand, setand cantarul pt fiecare. Acelasi vas o sa-l puneti si la incalzit
- se cantareste in vasul de plastic (inalt, neaparat) cantitatea de lichid ( se poate folosi ceai de plante, suc proaspat stors de fructe sau legume, sau apa- neaparat apa distilata; se pot si combina intre ele)
- se cantareste cantitatea de soda ( de puritatate 98-99% neaparat- e mai greu de gasit, dar nu imposibil )
- se adauga treptat, cu grija soda in apa (
NEAPARAT SODA IN APA, nu invers, ca poate chiar sa "explodeze", amestecand usor, pana se dizolva soda. Aveti mare grija sa faceti operatiunea asta intr-un spatiu aerisit bine ( eu fac in balcon, cu geamul larg deschis), fara copii sau animalute prin preajma. Aveti grija, ca lichidul se va incinge tare-tare. Amestecati din cand in cand, pana nu mai ramane soda pe fundul vasului.
- intre timp se pun la incalzit uleiurile, dar aveti grija sa nu uitati de ele ( temp sa fie in jur de 45-50 grade)
- folosind termometrul, se masoara temperatura solutiei de soda. Cand temperatura ajunge pe la 50 grade, se golesc uleiurile din vasul in care le-ati incalzit in cel de-al doilea vas de plastic.
- incearcati sa le potriviti temperatura, ca amandoua sa fie la fel: solutia de soda si cea de ulei
- odata atinsa temperatura necesara, se adauga treptat, amestecand continuu, solutia de soda in ulei, in ordinea asta
- se amesteca timp de 1-2 minute si apoi se foloseste stickul ( dureaza 5-10 min, in functie de cantitatea de sapun pe care doriti s-o faceti; cu cat e mai mica, cu atat terminati mai repede).
- cand se mai intareste ( ca o budinca subtire), se adauga cantitatea de ulei folosita la hidratare ( eu folosesc ulei din germeni de grau, ulei de masline extravirgin etc), diverse plante, lapte , miere, malai etc
-acum a venit momentul sa se puna sapunul in forme ( recomand de plastic). Se acopera cu folie alimentara si se pune sub paturi sau perne, sa stea la caldura pana a doua zi ( de obicei, fac sapun seara)
- se scot din forme si se lasa sa se "odihnesca" 8 sapt ( altii spun 6, dar eu recomand min 8 sapt), in spatii uscate si aerisite.

Alte retete


Sapunul natural este o varianta excelenta de a inlocui produsele cosmetice gasite in comert si de a conferi pielii tale o ingrijire naturala.

Fie ca iti doresti o reteta de sapun natural pentru folos personal sau incerci aceste retete homemade pentru a le oferi celor dragi cadouri de neuitat din bogatiile naturii, producerea de sapun natural este o metoda distractiva si sanatoasa de a-ti petrece timpul.

Pentru ca pielea intra in contact cu diferite substante toxice, este foarte important sa i se acorde atentie speciala. Astazi, producerea sapunului natural si a produselor cosmetice in casa (homemade) este o optiune posibila oricui. Acum poti sa adopti un stil de viata mai sanatos, iar primul pas este prepararea propriului sapun natural.

Sapun natural - introducere in tema

Soda caustica este materia prima, alaturi de grasime, si trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat sa ai in apropiere o sticla de otet pentru a neutraliza soda in cazul in care ai intrat in contact cu ea.

Nu exista o metoda de a produce sapun fara folosirea sodei caustice! Important de retinut este ca poti obtine sapun natural folosind soda caustica, aceasta neregasindu-se in produsul finit.

Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata, deoarece majoritatea sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop, se lasa sapunul la uscat circa 3 saptamani inainte de a-l folosi.

O mare parte dintre producatorii de sapun handmade din lume folosesc pentru prepararea sapunului metoda "Melt and pour" - MP soap. Unii numesc impropriu aceasta metoda ca fiind cea de producere a sapunului fara soda. Acestia nu folosesc procedeul de fabricare a sapunului din materii prime, ci folosesc un sapun baza, special fabricat pentru a putea fi topit si personalizat dupa bunul gust al fiecaruia, prin adaugare de coloranti, arome, etc. Dupa ce a fost topit se pune in forme si "se consuma" in scopuri igienice.

Sapun natural - procedura de realizare



Se cantaresc ingredientele cu mare precizie.

Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului, astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa.

Majoritatea celor care produc sapun natural folosesc in reteta un exces de 4-10% de ulei, astfel incat pielea sa devina catifelata.

Soda caustica se dizolva in apa si nu viceversa. Atentie la acest proces exoterm, caci solutia se va incalzi si va produce vapori toxici de care ar trebui sa te feresti atat tu, cat si eventuale animale de casa, copii. Recomandat este sa porti manusi si sa produci sapun natural intr-o incapere bine aerisita.

Incalzeste uleiul si masoara temperatura. Atat temperatura uleiului, cat si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius.

In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana ce compozitia se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri.

Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, taratele, flori sau coji de fructe si se amesteca in compozitie.

Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval, sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.

Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi. Recomandat este sa testezi pH-ul sapunului natural, folosind hartie indicator sau fenolftaleina. Sapunul pentru a fi folosit in siguranta daca prezinta un pH intre 7 si 9.5

Sapun natural - ingrediente necesare

Uleiul

In principiu, sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati (duritate, persistenta spumei, indice de curatare etc). De aceea este bine sa combini mai multe tipuri de ulei.

Printre cele mai folosite uleiuri de pe piata romaneasca sunt uleiul de palmier, masline, cocos si ricin, precum si ulei in stare solida de palmier, ulei de cocos sau unt de cacao.

Soda caustica

Cantitatea de soda caustica (hidroxid de sodiu - NaOH) necesara se poate calcula cu ajutorul indicelui de saponificare (SAP). Indicele de saponificare reprezinta cantitatea in mg de KOH (hidroxid de potasiu) necesara neutralizarii a 1g ulei.

Apa

Se va folosi doar apa distilata. Cantitatea de apa necesara diluarii sodei caustice trebuie sa fie 25-35% din cantitatea totala de ulei.

Alte ingrediente

Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, pot fi adaugate diverse elemente: uleiuri esentiale, parfum, coloranti, petale de flori, coji de fructe etc

Sapun natural - materiale necesare

Pentru realizarea sapunului natural homemade aveti nevoie de:

un vas de inox mai adanc, de capacitate 3-4 litri, in care se va prepara sapunul;
un vas rezistent la temperatura pentru prepararea solutiei de soda caustica;
un vas pentru incalzit uleiul;
doua termometre - unul pentru ulei si unul pentru solutia de soda caustica;
linguri de inox pentru masurat si amestecat;
cantar cu acuratete de cel putin 2g;
manusi, ochelari de protectie;
forma pentru sapun (din plastic sau lemn);
hartie cerata pentru tapetarea formei;
mixer.

Sapun natural - semne ale esecului

O transa de sapun nereusita inseamna timp pierdut, bani aruncati fereastra si, mai ales, un munte de dezamagire. Poti evita toate acestea, daca masori eficient cantitatile necesare de soda caustica si uleiuri.

Daca sapunul rezultat prezinta un film gros uleios pe suprafata sa, sapunul natural nu mai poate fi folosit, separandu-se. Acest lucru se va intampla daca nu ai folosit cantitatile corecte sau daca nu ai amestecat compozitia suficient de tare sau prea putin timp.

In cazul nefericit in care acest lucru se intampla, avem incredere ca te vei descotorosi de rezultatul final in mod responsabil, tinand cont de toxicitatea sa si de pericolul de explozie.
Sapun natural - retete de succes
Sapun natural cu lavanda si tarate

Ingrediente:

900 ml ulei de masline
600 ml ulei de cocos
190 gr soda caustica
400 ml ceai de pelin
2 linguri tarate
4 linguri ulei de canepa
15 ml ulei esential lavanda (ylang ylang sau lemongrass)

Sapun natural cu menta si cafea

Ingrediente:

150 gr soda caustica
140 ml apa distilata
450 ml ulei de palmier
340 ml ulei de masline
170 ml ulei de cocos
2 lingurite zahar
2 lingurite sare
2 linguri boabe cafea
200 gr cafea macinata
5 lingurite ulei esential de menta

Sapun natural cu trandafir si cacao

Ingrediente:

230 ml ulei de cocos
110 gr unt de cacao
300 ml ulei de masline
110 ml ulei de palmier
180 gr soda caustica
400 ml ceai (urzica, papadie, macese, busuioc, tei ) sau apa distilata
50 ml ulei esential de trandafiri, jojoba, menta, salvie, camfor sau santal (in functie de preferinte)
2 lingurite cacao